You are here
Home > ชีวประวัติ (biography) > Ејми Џонсон Биографија , Све информације и фотографије

Ејми Џонсон Биографија , Све информације и фотографије

Ејми Џонсон је рођен 1. јула 1903. године у Кингстону на Хуллу, Еаст Ридинг оф Иорксхире, Енглеска. Била је тамо образована и дипломирала на Универзитету Схеффиелд са дипломом економије.

“Она је све време показала да жене могу да планирају смелим подвигима, могу да посвете пажњу детаљима, да надгледају и спроведу прописани програм, да превазиђу препреке с којима се сусрећу, да уче из несреће, могу се суочити са разочарењем без губитка храбрости. ”

1930. била је изузетна година за Ами са соло летом од Цроидона до Аустралије. 5. маја 1930. Ами је кренуо од аеродрома Цроидон, али комбинација механичких проблема и лоших временских услова значила је да она није прекинула рекорд. Међутим, она је слетела у Дарвин, Аустралија 24. маја, 19½ дана касније, прва жена која лети соло у Аустралију.

У почетку је уведена да лети као хоби, није је одузела да добије лиценцу пилота А у јулу 1929. До децембра 1929. добила је лиценцу Ц земаљског инжењера, прву жену у земљи која је добила ово.

Исте године она је додељена част ЦБЕ-а од краља Георгеа В и постала почасни члан Друштва инжењера (СоЕ), као и почасни члан Гуилд Аир Пилотс. (СоЕ је једна од претходних организација Института за инжењерство и технологију. За више информација погледајте везу ПДФ-а са графиконом стабла породице ИЕТ.

Ејми је оженио авијатора Јим Моллисон 1933, али се развео 1938.

У јулу 1931. Ами је поставио још један рекорд. Са својим копилотом Ц.С. Хумпхреи, она је први пут летела из Лондона у Москву у једном дану, довршивши путовање од 1,760 километара за 21 сат. Одатле су наставили преко Сибериа и Токија, постављајући рекордно време за летење из Британије у Јапан у августу 1931. Путовање од 7.000 миља завршено је за 10 дана. Вратили су се у септембру те године.

У новембру 1932. Ами је поставио нови светски рекорд за соло лет из Лондона у Цапе Товн, у Јужној Африци, за 4 дана 6 сати и 54 минута. Она се вратила кући у децембру 1932.

Следеће године, у септембру 1932. године, Ами је изабрана за потпредсједника Женског инжењерског друштва (ВЕС).

Године 1934. била је пилот за Хиллман Аирваис Лондон-Парис (дневна путовања), а септембра исте године изабрана је за председника ВЕС-а. Месец дана касније, у октобру 1934. године, рекла је да је рекла за лет у Индију током авиокомпаније Лондон-Мелбоурне.

Мај 1936. године видео је како је Ами вратила свој Лондон у рекорд Цапе Товн. Њен соло лет сломио је три рекорде, довршивши путовање за 3 дана, 6 сати, 26 минута.

Исте године добила је и Златну медаљу Роиал Аеро Цлуба.

Следеће године је провела у Америци и вратила се у Енглеску убрзо након тога. У октобру 1940. године, током Другог светског рата, Ејми је ушла у новоформирану помоћну службу за ваздушни транспорт (АТА), летелице од фабрика до ваздушних база РАФ-а и широм земље. Била је старији пилот у Одсеку за жене и устала за првог официра.

Међутим, трагично, 5. јануара 1941. Ами је пуцао у густу маглу у Аирспеед Оксфорду за АТА из Прествицк-а преко Блекпула до РАФ Кидлингтон-а близу Оксфорда и кренуо с курса. Њен авион је срушио у устје Темзе. Брод у близини, ХМС Хаслемере, наводно је приметио падобран у води, али су тешки временски услови онемогућили сваки покушај спашавања. Њено тело никада није опорављено.

Ами Јохнсон је умрла 5. јануара 1941. након истакнуте авијацијске каријере. Њен живот се може сумирати на овај начин, како је забележено у часопису ВЕС, Тхе Воман Енгинеер, у знак поштовања Ами Јохнсон,

 

Leave a Reply

Top